fredag 11 februari 2011

Brödbak!

Det var jättelängesedan som jag gjorde bröd med grövre mjölsorter och frön, eftersom att de aldrig blir bra. Men nu tog jag tag i saken och skållade de grövsta flingorna, fröna och mjölsorterna först.
Sedan fick det stå i några timmar i rumstemperatur, sedan gjorde jag bröd på det.
De fick ligga till sig till dagen efter, så att rågen verkligen kommer till sin fulla rätt.



Här kommer receptet jag höftade ihop, så allt är på ett ungefär.

2 dl stenmalet rågmjöl
1 ½ dl solrosfrön
1 dl hela rågflingor
½ dl skalade sesamfrön
ca 1 dl grahamsmjöl
ca 2 tsk salt
5 dl kokhett vatten
Häll det kokheta vattnet över mjölblandningen i en bunke, rör om och låt stå i rumstemperatur i ca 2 timmar med handduk över.

25 g jäst
2 dl ljummet vatten
mortlad kummin och anis
½ msk honung
ca ½ msk olivolja
ca 9 dl vetemjöl special
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt skållningen.
Blanda ner alla kryddorna och sedan lite mjöl i taget. Knåda ihop degen, den blir rätt så kletig.
Jäs till dubbel storlek, ca 1h och 10 min.
Knåda lätt på mjölat bakbord, lägg i två smorda formar och jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg eller vatten och strö över valfria frön.
Grädda i nedre delen i 250 grader i ca 15 minuter.
Sänk sedan till 175 och grädda i ytterligare 25-30 minuter. De sista minuterna brukar jag ta ut bröden ur formarna och grädda dem på bara gallret, för att de skall få lite gräddyta på undersidan också.
Låt bröden ligga till sig invirade i handduk över natten.

Skållningen gör så att brödet blir mindre smuligt, saftigare och mer hållbart.

Mitt bröd blev lite "blött", jag tror jag hade inne det för lite tid. Så jag ändrade tiden här i receptet till vad jag tror kommer bli lagom.
Den som vågar får se!


3 kommentarer:

Lysande ögonblick! sa...

MEN HALLÅ. hur gullig är inte du? TACK TACK TACK för världens finaste disktrasa. Tänkte blogga om det imorgon. :-)

Gulliga du!!!! KRAM

Emmie sa...

:) tänkte på dig med en gång när jag hade gjort den så då var det självklart att skicka den till dig!:)

Lisa sa...

mums. måste spara receptet på brödet och om du får massa kommentarer nu är det för att jag inte läst en massa bloggar sen jag var bortrest och missat massor. din blogg har uppdaterat med massa spännande inlägg märker jag. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...